DRUHY RUMU A JEJICH CHARAKTERISTIKA

BÍLÝ RUM

Bílý rum je nejjemnější z rodiny rumů. Samozřejmě i zde je základem přípravy melasa, avšak na rozdíl od tradičního rumu zde neprobíhá proces zrání, díky tomu si zachová průhlednou barvu a méně výraznou chuť. Měl by mít nádech ovoce, hlavně citrusů. Často bývá složkou koktejlů, koukněte na náš článek o koktejlech.

ZLATÝ RUM

Středem mezi bílým a tmavým rumem je zlatý rum. Tento rum má za sebou opět proces zrání a tak má silnější chuť. Zlatá barva vzniká zráním v dubových sudech. U tohoto rumu se dočkáme sladké, ořechové chuti s jemnými ovocnými tóny. Vyrábí se po celém světě, ovšem má různé charakteristiky dle regionu vzniku.

TMAVÝ RUM

Pravý tmavý rum je výsledkem dlouhodobého procesu zrání v dubových sudech a to třeba v řádu i několik let. Tohle je ten důvod jeho výrazné chuti. Ačkoliv hodně lidí má tendenci chladit rum, tak jeho chuť je ideální, když má pokojovou teplotu, tím vynikne jeho chuť. Nejluxusnější, nejdražší a nejlepší rumy najdeme právě ve skupině tmavých rumů. Navíc bývá i součástí vaření či pečení napříč různými světovými kuchyněmi.

 

OVERPROOF RUM

V roce 1922 byla první známka o tomhle nápoji. Tehdy jen rum a ananasová šťáva, v 50 letech se přidalo i kokosové mléko. Tento koktejl je oficiální národní nápoj v Puerto Ricu.

 

AGRICOLE RUM

Tento rum je specifický tím, že na rozdíl od většiny rumů, které se vyrábí z melasy, tak tento rum se vyrábí přímo z cukrové třtiny. Čerstvá třtina má více vody a méně cukru, než melasa. Posléze dochází k tradičním procesům výroby alkoholu.

OCHUCENÝ A SPICED RUM

Jedná se rumy, které mají přísady dle požadované chuti, většinou se jedná o ovoce, bylinky, umělá dochucovadla.

 

VYZKOUŠEJTE NAŠE RUMY, KTERÉ ZÍSKALY PRVNÍ A DRUHÉ MÍSTO V SOUTĚŽI >>

Na zdraví!

oceněné láhve v soutěži ginů s popiskem o soutěži