Jak skladovat rum?
Možná jste právě objevili zálibu v kvalitních rumech, máte doma pár lahví, které jste v minulosti dostali třeba dárkem, ale teď si říkáte, zda si vlastně vůbec zachovaly svoji kvalitu? Společně se tedy podíváme na pár základních otázek, které vás mohou v této souvislosti zajímat.
Skladování rumu. Základním pravidlem je láhev nepokládat, ale vždy nechávat postavenou, a to při teplotě nejvýše do 18 stupňů Celsia. V nejlepším případě mít rum uchovaný v původní krabici či boxu, přičemž ho chráníte před vlivem světla. Z toho plyne jediné, rumu svědčí tmavší a chladnější prostředí. Tohle platí pro všechny neotevřené rumy. Pokud máte doma rum již otevřený, dejte si velký pozor na korkové špunty, které mohou špatným uskladněním získat plíseň, proto se doporučuje hrdlo láhve tzv. zavoskovat (postačí klasická svíčka).
Výdrž rumu po otevření je poměrně dlouhodobá, aniž by se porušila jeho kvalita a specifická chuť. A pokud je zachována správnost skladování, tedy tmavé a chladnější prostředí, může vydržet i několik let.
Na co se dále můžete ptát je, zda se rum vlastně kazí? Samozřejmě se to stát může. Většinou je to vlivem nevědomé manipulace, kdy třeba olíznete hrdlo láhve a do ní se pak mohou dostat různé bakterie a kvasinky. Proto se snažte, aby se rum korku nedotýkal. První výraznou známkou zkažení je zakalenost a případně divné aroma. V zásadě neotevřený rum by se neměl nikdy zkazit při správném skladování, otevřený se pak doporučuje vypít do půl roku po jeho otevření, nicméně ve většině případech otevřená láhev rumu většinou jen ztratí prvotní aroma, ale nezkazí se.
A na závěr pamatujte, že opravdu kvalitní rum nikdy nepatří do mrazáku!
Neváhejte vyzkoušet ten náš rum, který Vám určitě zachutná a kdo ví, třeba jednou do našeho sortimentu přibudou i samotné doutníky.
Na zdraví!