Slivovice – Moravský všelék

Zejména na Moravě velmi oblíbený ovocný destilát vyráběný ze švestek, respektive vyzrálého švestkového kvasu. Své oblibě se těší především ve střední Evropě. Tento destilát se vyznačuje svým podmanivým aroma a čistou barvou.

Existuje řada druhů slivovice, ale opravdu kvalitní závisí na několika aspektech. Základem je správné složení a je velmi jednoduché, musí obsahovat pouze vodu a švestkový destilát. Ten vzniká zkvašením švestek, které jsou v sudech alespoň 6 týdnů. Pro český trh je typické ponechávat švestky i s peckou pro jejich mandlové aroma. Pro jeden litr slivovice potřebujeme okolo 15 kg švestek (ty musí být vyzrálé, nečervivé a neshnilé).

Jakmile jsme si jisti, že kvas neboli tzv. mač, je připravený, má správnou cukernatost, žádnou plíseň a výraznou vůni, nic už nebrání samotné destilaci. To probíhá při teplotě 100 °C. Výsledný destilát má velmi vysoký obsah alkoholu, proto je potřeba jej naředit vodou, případně lze doplnit ovocem. Slivovice pak dozrává ještě několik týdnů, či měsíců.

Říká se, že správná chuť slivovice vynikne v ideálním případě při pokojové teplotě, ale najdou se i tací, kteří si ji rádi vychutnají i chlazenou.

V naší nabídce aspoň zatím slivovici nemáme, ale pokud byste dali skleničku něřeho jiného, věříme, že nás určitě uspokojí i náš alkohol z naší řemeslnné destilérky.

 

OBJEDNEJTE SI KVALITNÍ ALKOHOL >>

Na zdraví!

sklenička s pitím alkoholu doplněna pomerančem a ledem