PÁLENKA RAKIJA

Blíží se léto a balkánské země, především Chorvatsko, patří mezi Čechy k nejvyhledávanějším dovolenkovým destinacím. K tomu se neodmyslitelně váže i dobré jídlo a pití. Pro tuto zemi je typický alkoholový nápoj Rakija.

Tato balkánská pálenka je velmi podobná naší slivovici. Patří tedy k ovocným pálenkám. Její název je odvozen z tureckého jazyka a vychází ze závěrečného procesu destilace „raki“. A proč je zrovna Rakija spojená s Tureckem? Traduje se, že do povědomí se tento nápoj dostal zejména v době bojů s osmanskými Turky. Ať už je pravda jakákoliv, Rakija je nejtypičtější pálenka pro již zmíněné Chorvatsko, dále Srbsko, Makedonii a Bulharsko.

Rakija sama o sobě se nevyrábí z konkrétního ovoce, ale mohou to být meruňky, švestky, ořechy, višně, nebo někdo ji dokonce vyrábí z ovocných kompotů různého druhu. Jako u všeho platí zásada, že čím kvalitnější suroviny, tím kvalitnější pálenka, nejvíce propagované pro rakiju jsou švestky a hrozny. Proces samotné výroby je takřka stejný, jako u naší slivovice, kdy kvašené ovoce se destiluje a nápoj může mít až šedesát procent alkoholu, my jej pak většinou popíjíme s obsahem alkoholu okolo čtyřiceti procent.

Jak už bylo napsáno, Rakije patří k oblíbeným a typickým alkoholovým nápojům pro více balkánských zemí, nicméně Chorvatsko se těší ještě jedné verzi tzv. travarica, která je něco jako odrůda Rakije. Oproti Rakiji navíc pojímá bylinky jako jsou třeba šalvěj, máta, rozmarýn aj. V domácím prostředí je pak některými lidmi brána jako „lék“.

U nás na trhu je možné koupit různé verze Rakije, ale nejlepší je koupit si ji přímo v dané zemi, odkud pochází.

 

RAKIJU U NÁS NENAJDETE, ALE MŮŽETE POŘÍDIT JINÝ KVALITNÍ ALKOHOL >>

Na zdraví!

sklenička s pitím alkoholu doplněna pomerančem a ledem